Afaceri MLM

Ce este o afacere in sistem MLM (Multi-Level Marketing) ?
„Mai bine sa castigi 1% din munca a 100 de oameni, decat 100% din munca ta!” spune Dale Carnagie… si asta poate fi definitia MLM-ului
MLM vine de la Multi-Level Marketing, mai este cunoscut ca Marketing in retea sau Network Marketing, si reprezinta o afacere in care companiile platesc pentru reclama numai dupa ce produsele lor sunt vandute. Prin aceasta strategie originala, extraordinara putere a reclamei este pusa la lucru in mod sistematic si profitabil pentru toti participantii la afacere. Deoarece nu se cheltuie milioane de dolari pe campanii publicitare in presa, radio, televiziune, companiile isi folosesc bugetul de publicitate pe retribuirea unei retele de distribuitori independenti. Acesti distribuitori provin din toate mediile de viata: profesori, doctori, ingineri, muncitori, avocati, oameni de afaceri, oameni de vanzari, etc. Ei isi intregesc veniturile printr-o afacere de marketing in retea.

Ai laudat vreodata un film sau un produs unui prieten, pur si simplu pentru ca ti-a placut atat de mult, incat nu ai putut sa taci? Ei bine, ai facut reclama din gura, fara sa vrei. Acest tip de reclama este cel mai productiv, pentru ca se bazeaza direct pe satisfactia consumatorului. Asa se dezvolta afacerea de tip MLM: tu ii spui prietenului tau cel mai bun, ii palce si se inscrie (si consuma produsul recomandat, sau mai multe). La randul lui, el spune altor 2 sau 3 prieteni foarte buni (din care, poate, doar unuia i se potriveste, ceilalti doi se mai gandesc). Si tot asa. In felul acesta, informatia ta a ajuns la 4-5 persoane, iar tu primesti bonus pentru ca aceste persoane s-au inscris si consuma produsele recomandate prin tine. Si cel mai important e ca poti face acest tip de afacere si prin munca la domiciliu, din confortul locuintei tale.

Marketingul in retea este o metoda eficienta de transmitere a informatiei intre persoane, in vederea transferului produselor sau serviciilor de la producator/furnizor catre consumatori, prin intermediul unor consilieri instruiti. Se elimina astfel lantul de intermediari (importator, engrosist, transportatori) si costurile aditionale desfasurarii unei afaceri de tip clasic (depozitare, magazine, salarii vanzatori, reclama televizata etc.), prin care costul final platit de consumator creste foarte mult. Prin eliminarea tuturor acestor verigi intermediare, diferenta dintre pretul de productie si cel de vanzare (mai mica decat in cazul afacerilor clasice, in care pretul final al produsului este umflat artificial!) este distribuita, sub forma de bonusuri, intre consilierii colaboratori ai firmei MLM.

In America, o serie de corporatii membre ale bursei din New York au intrat de zeci de ani in industria Network Marketing incasand anual peste 80 de miliarde de dolari din vazari directe, cu tendinta de crestere si globalizare mondiala. In Romania, din 1990 au luat fiinta diverse companii care distribuie produse si servicii prin marketing in retea, beneficiind de sprijinul unor mari companii din America si Europa de Vest. Deja putem vorbi despre MLM ca despre o industrie consacrata la nivel mondial, asa cum vorbim de ani si ani de zile despre industria speculatiilor la bursa, a jocurilor de noroc sau a teleshopping-ului.

Cum arata o retea MLM?

multiplicare2

multiplicare3

multiplicare4

multiplicare

Orice retea de parteneri de afaceri în MLM este formata de un sponsor, care se afla în capul, centrul retelei.

Urmatorii parteneri se numesc distribuitori directi, pentru ca sunt intodusi in afacere personal de catre sponsor. Ei formeaza nivelul 1 al retelei.

Ceilalti se numesc distribuitori indirecti fata de sponsor, pentru ca sunt introdusi in afacere de distribuitorii directi. Acestia formeaza nivelele 2, 3, etc. ale retelei.

O linie de sponsorizare incepe cu sponsorul si trece prin fiecare distribuitor direct in josul retelei.

Reteaua este nelimitata in adancime si latime, respectiv se pot inregistra oricati distribuitori, atat pe nivele cat si pe linii de sponsorizare.

Cum se castiga in MLM? Prin vantarea produselor, care sunt cotate cu un anumit numar de puncte valorice, se acumuleaza punctele pornind de la distribuitorul care a facut vanzarea, in sus, pe linia de sponsorizare, pana la nivelul 0 al firmei.

Punctele acumulate, califica distribuitorul pentru un anumit castig, in fucntie de Planul de marketing (sau planul de recompensare).

Ce este un plan de marketing? Fiecare firma MLM calculeaza comisioanele acordate distribuitorilor, pentru vanzarea produselor si recomandarea lor, pe baza unui Plan de recompensare. In esenta, comisioul maxim pe care poate sa-l acorde firma MLM se imparte pe treptele calificarilor, in mod echitabil.

Important de retinut: comisioanele se acorda in functie de volumul vanzarilor personale si al vanzarilor propriei retele de distribuitori!

O structura MLM de distribuitori independenti ai produselor unei companii nationale sau multinationale se prezinta astfel: distribuitorul X coopteaza persoanele Y si Z sa promoveze pe piata produsele sau serviciile companiei. Din momentul in care s-au inscris si au devenit la randul lor distribuitori, Y si Z realizeaza acest lucru fie printr-o activitate personala de marketing/vanzare de produse, fie prin cooptarea directa in sistem a unui cerc de persoane considerate capabile sa extinda la randul lor afacerea prin propriile filiere si, de ce nu, strategii de piata. Nu de putine ori se abordeaza ambele optiuni. Fiecare participant la o afacere MLM incaseaza comisioane de pe rulajul de produse inregistrat atat din vanzarile personale cat si la nivelul intregii retele de colaboratori (directi si indirecti) pe care a creat-o.

Activitatea de Multi Level Marketing este o activitate perfect legala. Trebuie facuta aceata mentiune pentru ca, din pacate, exista inca multe persoane care confunda sistemele MLM cu shemele piramidale ilegale! (Federatia Internationala a Asociatiilor de Vanzare Directa defineste o schema piramidala ca fiind o schema in care fiecare persoana recrutata plateste o taxa de inregistrare in scopul de a primi in viitor bani sau alte avantaje care deriva din taxa de inregistrare a altor persoane recrutate pe parcurs, si nu din vanzarea produselor catre consumatori.)

piramida

Sistemul piramidal se construieste de la varf spre baza si numai cei care intra in sistem de la inceput pot fi aproape de varf si de castigurile mari.

In triunghiul MLM, toata lumea incepe de la baza arborelui si are sansa de a-si construi o mare structura ( ca ramurile unui copac sau ca ramificatiile unui arbore genealogic ). Unii chiar isi pot construi o structura de multe ori mai mare decat a propriului sponsor, daca doresc.